Начин на приготвяне
Сладките картофи се обелват и измиват. Нарязват се на по-малки парчета, за да се сварят по-бързо. Слагат се в малка тенджера. Заливат се с вода и се варят до готовност.
Хлябът се накисва с малко вода - колкото да се размекне и да стане на пюре.
Сварените сладки картофи се отцеждат и намачкват. Към тях се добавя накиснатият хляб, като предварително се отцежда.
Чесънът се обелва и пресира. Добавят се чесънът и самардалата, като моята е солена. Добавя се царевичният грис. Всички съставки се разбъркват добре с уреда за намачкване.
Подготвя се тава с хартия за печене. Добавя се повечко олио.
Сместа за блата за пица без брашно се разпределя по дъното на тавата. Блатът се намазва с горчицата, като това количество е за съвсем тънък слой. По желание може да се добави повече.
Доматът се измива и нарязва на кубченца. Поръсват се върху картофения блат.
Лукът се почиства и нарязва на кубченца. Поръсва се. Чушката се измива и почиства. Също се нарязва на кубченца и поръсва.
По желание според вкуса ви могат да се добавят и други продукти като царевица, маслини. Пече се до сготвяне на зеленчуците - около час.
Веган пицата с картофен блат се сервира със сладък барбекю сос.