Начин на приготвяне
Червената леща сложете в стъклена купа с 1/2 л вода да постои около 2 часа.
В олиото запържете лука и чесъна.
Долейте вода (около 2 литра) и прибавете отцедената червена леща и нарязани на кубчета морковите и картофите.
Когато поомекнат картофите и морковите, добавете ориза и кубчето бульон и варете още 10-тина минути.
Свалете от огъня и с пасатор пасирайте турската супа, докато придобие кремообразна структура.
Върнете на котлона, добавете 50 г масло, доматеното пюре и подправките и гответе още 5 минути.
В тенджера стопете останалите 20 г масло, червения пипер и с тази запръжка залейте и направете шарка във всяка порция супа от леща.
Сервирайте с резен лимон оригиналната турска чорба мерджимек.