Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Оригинална турска чорба Мерджимек

Оригинална турска чорба Мерджимек

Ivana KitanovićIvana Kitanović
Чирак
347130
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Оригинална турска чорба Мерджимек
Снимка: Ivana Kitanović
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Един бисер от турската кухня - ядете и се наслаждавате"

Необходими Продукти

  • червена леща - 200 г
  • лук - 1 глава кромид, голяма
  • чесън - 4 скилидки
  • моркови - 1 бр., среден
  • картофи - 1 бр., среден
  • ориз - 1 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • масло - 70 г
  • бульон - 10 г телешки кубче
  • сухи чушки - 2 к.л. червена
  • мента - 1 к.л. сушена
  • кимион - 2 к.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • сол - на вкус
  • лимонов сок - на вкус
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Червената леща сложете в стъклена купа с 1/2 л вода да постои около 2 часа.

В олиото запържете лука и чесъна.

Долейте вода (около 2 литра) и прибавете отцедената червена леща и нарязани на кубчета морковите и картофите.

Когато поомекнат картофите и морковите, добавете ориза и кубчето бульон и варете още 10-тина минути.

Свалете от огъня и с пасатор пасирайте турската супа, докато придобие кремообразна структура.

Върнете на котлона, добавете 50 г масло, доматеното пюре и подправките и гответе още 5 минути.

В тенджера стопете останалите 20 г масло, червения пипер и с тази запръжка залейте и направете шарка във всяка порция супа от леща.

Сервирайте с резен лимон оригиналната турска чорба мерджимек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: