Начин на приготвяне
Много са готини, мекички и вкусни тези любими малки питки, но ако искате малко по-сладък ефект, препоръчвам поръсване с пудра захар.
Разбивам маята с 100 мл хладка вода, 1 с.л захар и 2 с.л брашно (ако ползвате суха, това не е необходимо).
Пресявам си брашното и изсипвам по-голямата част от него в купата, в която ще меся. Прибавям си маята, олиото 2 с.л захар, белтък от яйцето, солта и хладкото прясно мляко.
Замесвам средно твърдо тесто. Оставям да втасва, докато удвои обема си.
Разделям вече втасалото тесто на 10 топчици, разточвам кръгла кора (около 15 см), разрязвам на 8 триъгълничета.
Слагам ги едно върху друго и ги прищипвам с пръчица (аз ползвам китайска), усукваме и правим дупчица с палеца.
Отново оставям да втасат сладките питки, слагам сладко в дупчиците (в моя случай от сладко от сини сливи), мажа с жълтъка (разбит със 1 с.л. пр. мляко и няколко капки олио).
Пекох 20 минути сладките питки цветенца на предварително загрята фурна на 190°C.
Бон Апети!