Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Торта с шоколадов мус и малини

Торта с шоколадов мус и малини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Торта с шоколадов мус и малини
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
28 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
33 мин.
Порции
12
"Всеки миг е специален, затова си заслужава да се наградим с една такава вкусна тортичка"

Необходими Продукти

  • Блат
  • бисквити - 150 г чаени/маслени
  • краве масло - 70 г или кокосово масло, много меко
  • кокосови стърготини - 2 с.л., около 20 г
  • малинов ликьор - 2 капачки, около 20 г
  • Шоколадов мус
  • жълтъци - 4 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилова захар - 10 г
  • черен шоколад - 200 г 70% какао
  • сметана - 250 мл сладкарска, 35%
  • пудра захар - 4 с.л.
  • желатин - 2 листа 4.4 г
  • Още
  • малини - 150 г пресни
  • мента - стръкчета за свежест
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на разкошният шоколадов мус за още по-разкошната бъдеща шоколадова торта.

Разбийте жълтъците до втечняване и смесете с млякото и ваниловата захар.

Сложете на водна баня при 90°C и бъркайте 5 минути.

През това време оставете желатина да се хидратира в студена вода.

След като жълтъците с млякото са се сгъстили леко, добавете към тях хидратирания и отцеден желатин и разбъркайте.

Сипете настъргания черен шоколад и отново бъркайте, докато се разтопи от топлината.

Полученият крем сипете в купа и оставете да изстине за 1 час.

За блата натрошете бисквитите и смесете със кокосовите стърготини, ликьора от малини и маслото. Трохите от бисквити трябва да са навлажнени, но не прогизнали, затова ако се получи прекалено мека смес, добавете още малко бисквити, а в обратния случай - още малко масло.

Сипете във форма за торта 22 см диаметър и притискайте с обратната страна на лъжица, за да загладите добре.

Приберете тавичката в хладилник.

Когато шоколадовата смес за муса изстине, разбийте сметаната с пудрата захар и сипете при нея на части, разбърквайки с плавни движения, за да се запази обемът и мусът стане пухкав и въздушен.

Сложете шоколадовия мус върху блата и заравнете.

Приберете мус тортата в хладилник за 2-3 часа или едно денонощие.

Преди да поднесете, завършете тортата с плътно подредени пресни малини върху муса и украсете със свежи ментови стръкчета.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: