Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Плескавица»Печени постни кюфтенца от червена леща

Печени постни кюфтенца от червена леща

Ivana KitanovićIvana Kitanović
Чирак
347130
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Печени постни кюфтенца от червена леща
Снимка: Ivana Kitanović
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Вкусни плескавици от леща - да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • червена леща - 300 г
  • картофи - 2 бр. средно големи
  • кромид лук - 2 глави, средно големи
  • чесън - 6 скилидки
  • дафинов лист - 2 бр.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1/2 к.л.
  • бял пипер - 1/2 к.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • пушен червен пипер - 1 к.л.
  • сол - на вкус
  • царевично брашно - за овалване на плескавиците
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера сипете лещата, която е престояла една нощ накисната във вода. Добавете ситно нарязаните лук и чесън и картофите, нарязани на кубчета. Прибавете дафиновия лист и сложете на бавен огън, докато не се сготви.

Когато е готово, оставете настрани да се охлади напълно. След това извадете дафиновия лист и през голяма цедка отделете течността (която не трябва да изхвърляте, защото с малко подправки ще получите изключително вкусен бульон).

Гъстата част от зеленчуците пасирайте добре, докато сместа не се уеднакви. Добавете яйцето, брашното, бакпулвера и подправките и смесете добре. Ако сместа ви е рядка и не можете да оформите апетитни кюфтенца, добавете още брашно.

Кюфтета овалвате в царевичното брашно, за да станат хрупкави и ги редете в тава с хартия за печене на дъното. Печете ги в предварително загрята на 220°C фурна за около половин час.

Сервирайте топли печени постни кюфтенца от червена леща с любим сос и свежа салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: