Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Плескавица»Печени постни кюфтенца от червена леща

Печени постни кюфтенца от червена леща

Ivana KitanovićIvana Kitanović
Чирак
347130
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Печени постни кюфтенца от червена леща3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Вкусни плескавици от леща - да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • червена леща - 300 г
  • картофи - 2 бр. средно големи
  • кромид лук - 2 глави, средно големи
  • чесън - 6 скилидки
  • дафинов лист - 2 бр.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1/2 к.л.
  • бял пипер - 1/2 к.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • пушен червен пипер - 1 к.л.
  • сол - на вкус
  • царевично брашно - за овалване на плескавиците
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера сипете лещата, която е престояла една нощ накисната във вода. Добавете ситно нарязаните лук и чесън и картофите, нарязани на кубчета. Прибавете дафиновия лист и сложете на бавен огън, докато не се сготви.

Когато е готово, оставете настрани да се охлади напълно. След това извадете дафиновия лист и през голяма цедка отделете течността (която не трябва да изхвърляте, защото с малко подправки ще получите изключително вкусен бульон).

Гъстата част от зеленчуците пасирайте добре, докато сместа не се уеднакви. Добавете яйцето, брашното, бакпулвера и подправките и смесете добре. Ако сместа ви е рядка и не можете да оформите апетитни кюфтенца, добавете още брашно.

Кюфтета овалвате в царевичното брашно, за да станат хрупкави и ги редете в тава с хартия за печене на дъното. Печете ги в предварително загрята на 220°C фурна за около половин час.

Сервирайте топли печени постни кюфтенца от червена леща с любим сос и свежа салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: