Начин на приготвяне
Червената леща се измива и накисва за 2 часа. Когато е готова, се изплаква и изцежда много добре.
Морковът се настъргва и се подсушава добре.
В чопър се смилат лукът, чесънът, настърганият морков, магданозът и доматеното пюре, ако ще се ползва. Към тях след това се прибавя лещата и всичко се смила заедно.
Сместа трябва да е суха и лепкава. Ако има течност, няма да се оформят добре вегетарианските кюфтенца и трябва да се притисне, първо, за се отцеди максимално.
От сместа се оформят кюфтенца от леща. Изпичат се наредени върху хартия за печене в загрята на 200 °C фурна или се изпържват.
Ако се пекат, първо, се пекат 10 минути и след това се обръщат за 10 минути и от другата страна.
Може да се сервират самостоятелно кюфтенца от червена леща с някакъв чеснов сос или също и със салата или приготвени зеленчуци за гарнитура.
Коментари