Начин на приготвяне
В дълбока тенджера сипете лещата, която е престояла една нощ накисната във вода. Добавете ситно нарязаните лук и чесън и картофите, нарязани на кубчета. Прибавете дафиновия лист и сложете на бавен огън, докато не се сготви.
Когато е готово, оставете настрани да се охлади напълно. След това извадете дафиновия лист и през голяма цедка отделете течността (която не трябва да изхвърляте, защото с малко подправки ще получите изключително вкусен бульон).
Гъстата част от зеленчуците пасирайте добре, докато сместа не се уеднакви. Добавете яйцето, брашното, бакпулвера и подправките и смесете добре. Ако сместа ви е рядка и не можете да оформите апетитни кюфтенца, добавете още брашно.
Кюфтета овалвате в царевичното брашно, за да станат хрупкави и ги редете в тава с хартия за печене на дъното. Печете ги в предварително загрята на 220°C фурна за около половин час.
Сервирайте топли печени постни кюфтенца от червена леща с любим сос и свежа салата.