Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мамината вкусна мусака

Мамината вкусна мусака

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Мамината вкусна мусака
Снимка: Мария Симова
1 / 4
13/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Задължително трябва всяка жена да може да готви мусака и то много вкусно, все пак това е любимото ястие на голяма част от българските мъже"

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г смес
  • олио - ¾ ч.ч.
  • картофи - 8 бр. големи
  • лук - 1 глава
  • домати - 1 ч.ч. консерва
  • магданоз - 0, 5 връзка
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • заливка
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • кашкавал - 50 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете, измийте и нарежете картофите на малки кубчета. Леко посолете и запържете в нагрятото олио до полуготовност. Извадете прецедените от олио картофи в съд с капак.

В същото олио запържете ситно нарязания лук и добавете червения пипер, разбъркайте и веднага добавете каймата, доматите от консерва и нарязаните на ситно магданоз и чесън.

Поръсете с черен пипер и сол на вкус (ако каймата не е посолена предварително).

Бъркайте и гответе, докато каймата се раздроби на зърна и свалете от огъня.

В леко намаслена кръгла тава подредете мусаката - наредете половината картофи, изсипете сготвената кайма и отново картофи. Налейте гореща вода да се покрият продуктите и поставете тавата в предварително нагрята на 200°C фурна, печете до златисто кафява коричка отгоре.

През това време си пригответе заливката за мусаката. Запържете брашното в малко олио и оставете настрани да се охлади.

Разбийте яйцето и добавете прясното мляко, разбъркайте до еднородна смес.

Прибавете яйчената смес към охладеното запържено брашно на тънка струя при непрекъснато бъркане. Поставете сместа на котлона и бъркайте, докато се сгъсти.

Равномерно залейте мамината мусака и поръсете с настъргания кашкавал, върнете тавата във фурната и допичате до златиста коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: