Начин на приготвяне
Обелете, измийте и нарежете картофите на малки кубчета. Леко посолете и запържете в нагрятото олио до полуготовност. Извадете прецедените от олио картофи в съд с капак.
В същото олио запържете ситно нарязания лук и добавете червения пипер, разбъркайте и веднага добавете каймата, доматите от консерва и нарязаните на ситно магданоз и чесън.
Поръсете с черен пипер и сол на вкус (ако каймата не е посолена предварително).
Бъркайте и гответе, докато каймата се раздроби на зърна и свалете от огъня.
В леко намаслена кръгла тава подредете мусаката - наредете половината картофи, изсипете сготвената кайма и отново картофи. Налейте гореща вода да се покрият продуктите и поставете тавата в предварително нагрята на 200°C фурна, печете до златисто кафява коричка отгоре.
През това време си пригответе заливката за мусаката. Запържете брашното в малко олио и оставете настрани да се охлади.
Разбийте яйцето и добавете прясното мляко, разбъркайте до еднородна смес.
Прибавете яйчената смес към охладеното запържено брашно на тънка струя при непрекъснато бъркане. Поставете сместа на котлона и бъркайте, докато се сгъсти.
Равномерно залейте мамината мусака и поръсете с настъргания кашкавал, върнете тавата във фурната и допичате до златиста коричка.