Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Пролетни сарми с лапад

Пролетни сарми с лапад

Пролетни сарми с лапад
Снимка: Потребител#241258
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
5
"Това вегетарианско ястие от пролетни сарми с лапад върви и с парченце хубаво сирене или варено яйчице"

Необходими Продукти

  • лапад - за 20 сарми
  • картофи - 600 г
  • печурки - 20 г
  • зелен лук - 5 - 6 стръка
  • зелен чесън - 5 - 6 стръка, зелената част
  • джоджен - 1 голяма връзка
  • доматено пюре - 3 - 4 с.л.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол - на вкус
  • олио - 1/2 к.ч. зехтин
  • масло - няколко малки кубчета (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите сварете непременно с кората. Обелете ги, когато са много добре охладени.

Настържете ги на едрото ренде.

Гъбите, лука и чесъна нарежете на ситно.

Лукът и чесънът се слагат в студено олио и с малко водичка се задушават. Добавят се гъбите и след като омекнат, се слагат и доматите. Като се сгъсти сместа, се слагат и настърганите картофи.

Задушават се за няколко минути при непрекъснато бъркане и се добавят подправките. Целта е картофите не да се готвят дълго, а да се получи хубава еднородна смес.

Оставете плънката за сарми да се охлади и през това време подгответе листата.

С много остър нож, за предпочитане широк, средната жилка се изтънява. Трябва да е тъничка колко листото, така че то да може да се завие на руло.

В голяма чиния наредете 5-6-7 (колкото се съберат) оформени като рула листа лапад и ги сложете в микровълновата за няколко минути. Трябва да омекнат съвсем леко и да станат еластични.

Завийте подготвените листа с плънката и пак сложете няколко листа в микровълновата.

И така, докато свършат продуктите.

Оставете си няколко сурови листа да застелете дъното на тавичката и няколко за покриване на пролетното ястие.

Оформете малки стегнати сармички. Моите листа бяха доста големи и слагах по една почти пълна супена лъжица от плънката.

Предпочитам да готвя във фурната на един ред сармите от лапад, защото по този начин се приготвят най-равномерно.

Ако са в голяма тенджера на няколко реда, долният ред винаги е по-разварен.

Няколко парченца масло, ще ги направят по-ароматни, но може да замените маслото и със зехтин.

Налейте много малко водичка, не повече от кафена чашка

Покрийте с листа и печете на 180 градуса за около 15-20 мин.

Продуктите са предварително сготвени и на ястието не му трябва дълго готвене.

Поднесете сармите охладени с гъст сос от кисело мляко и чесън и ситно нарязан джоджен.

Може да замените джоджена с копър, но ви препоръчвам да пробвате с джоджен.

Това вегетарианско ястие от пролетни сарми с лапад върви и с парченце хубаво сирене или варено яйчице.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: