Начин на приготвяне
Лападът се измива много добре.
Всяко листо се почиства от дръжките и средната жилка.
Слагат се в купа със студена вода и се оставят 30 мин.
Пресният лук се почиства, измива и нарязва на ситно.
Слага се в уок тиган със зехтина и се запържва за 5 мин.
Оризът се измива до бистра вода.
След като лукът се запържи, се прибавя оризът.
Пърженето продължава 10 мин при продължително бъркане, след което тиганът се отстранява от котлона.
Дивият чесън се измива и нарязва на ситно с дръжките.
Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно без дръжките.
След като оризът се свали от котлона, се прибавят нарязаният на ситно див чесън, магданоз, червеният пипер, солта и миксът от пипер.
Сместа се разбърква много добре.
След като листата от лапад се накиснат, листата се измиват още веднъж.
В огнеупорна стъклена тава се нареждат един ред листа от лапад.
Отгоре са разстила половината от плънката, след което се слага втори ред листа и другата половина от плънката.
Най-отгоре се нареждат останалите листа от лапад.
Мързеливите сарми с ориз и лапад се пекат 40 мин в предварително загрята фурна на 180 °C.
Да вие сладко с тези пролетни мързеливи сарми.
Коментари