Начин на приготвяне
Копривата се почиства и измива много добре. Не се нарязва.
Лападът се почиства и измива много добре. Нарязва се на едро.
Копривата и лападът се слагат в дълбока тенджера.
Прибавя се олио и се заливат с 500 мл вода.
Тенджерата се похлупва с капак и се задушава до омекване на зеленчуците.
Пресният лук и чесън се почистват и измиват много добре. Нарязват се на ситно.
След като копривата и лападът поомекнат, се прибавя лукът и чесънът.
Задушава се до пълното омекване.
Сваля се от котлона и си изсипва в дълбока тава.
Оризът се измива до бистра вода. Прибавя се червеният, черният пипер, джоджен и сол.
Разбърква се много добре.
Оризът се разпределя равномерно върху копривата и лапада в тавата.
Разбърква се много добре.
Копърът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на ситно и се прибавя в тавата с ориза с коприва.
Разбърква се и се залива с 8 ч.ч. вода.
Пече се вкусният ориз на фурна 60 мин в предварително загрята фурна на 180°C, като се разбърква един път, след като заври.