Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Ориз на Фурна»Телешки опашки с ориз на фурна

Телешки опашки с ориз на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Телешки опашки с ориз на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
26/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
330 мин.
Порции
8
"Ще загубите ума и дума от тази разкошна вкусотия с телешко и ориз"

Необходими Продукти

  • телешки опашки - 1.3 кг. (на шайби)
  • ориз - 450 г
  • чушки - 3 бр. 3 зелени + 1 червена
  • лук - 1 глава
  • моркови - 4 бр.
  • пресен чесън - 3 стръка
  • целина - 2 стръка
  • домати - 2 бр.
  • черен пипер - 1 с.л. млян (може и повече, на вкус)
  • дафинов лист - 1 бр.
  • червено вино - 2 ч.ч.
  • зехтин - 1/2 ч.ч. или олио
  • сол - на вкус
  • брашно - за овалване на опашките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Едни от най-наситените и вкусни бульони се получават от телешките опашки. Когато добавим и зеленчуци и вино, става нещо невероятно.

Освен субстанцията, която отделят опашките и допринасят за богатството на бульона, самото им месо също е разкошно вкусно и крехко (разбира се, зависи и от породата на животното).

Особеността тук е, че трябва да се вари дълго на бавен огън, но пък си заслужава търпението.

Да не губим време и да запрятаме ръкави.

Започваме с подготовка на всички зеленчуци, като ги почистим и нарежем на средно големи парченца.

Дебелите шайби телешки опашки овкусяваме с черен пипер, овалваме в брашно и изтърсваме излишното количество.

Запечатваме на силен огън до златисто от всички страни и изваждаме в чиния.

В същата мазнина слагаме лука, а когато омекне, добавяме морковите, целината и чушките. Запържваме леко, не до пълна готовност.

Идва ред на доматите (те може и да са смлени, а не нарязани). Оставяме водичката от тях да се изпари и слагаме опашките, сол и дафиновия лист.

Заливаме с виното и готвим 10 минути, след това наливаме вода, хубаво да покрие всичко, и оставяме да заври на силен огън.

Оттук нататък си намаляваме огъня до слаб/умерен (от 9 степени на 5-та) и оставяме да ври под капак 4 часа.

Оризът измиваме много добре от нишестето и сипваме в тава.

Отмерваме от течността от варенето толкова, колкото изисква пропорцията за сорта ориз, който използваме. Аз отмерих 3:1, като от бульона загребвам и част от късчетата зеленчуци.

Не е нужно да се добавят всички парченца, тъй като тяхната роля е основно да овкусят бульона.

Има вариант и да се извади месото и всичко останало да се пасира.

По този начин оризът става по-кремообразен, защото бульонът ще е гъст.

Ако не ви е достатъчно течността си налейте допълнително вода за вкусния ориз на фурна.

В тавата при ориза и бульона подреждаме телешките опашки и пъхаме в загрята на 200 градуса фурна.

Печем телешкото с ориз, докато се поеме всичката течност и ястието остане на мазнина.

Разкошна вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: