Начин на приготвяне
Едни от най-наситените и вкусни бульони се получават от телешките опашки. Когато добавим и зеленчуци и вино, става нещо невероятно.
Освен субстанцията, която отделят опашките и допринасят за богатството на бульона, самото им месо също е разкошно вкусно и крехко (разбира се, зависи и от породата на животното).
Особеността тук е, че трябва да се вари дълго на бавен огън, но пък си заслужава търпението.
Да не губим време и да запрятаме ръкави.
Започваме с подготовка на всички зеленчуци, като ги почистим и нарежем на средно големи парченца.
Дебелите шайби телешки опашки овкусяваме с черен пипер, овалваме в брашно и изтърсваме излишното количество.
Запечатваме на силен огън до златисто от всички страни и изваждаме в чиния.
В същата мазнина слагаме лука, а когато омекне, добавяме морковите, целината и чушките. Запържваме леко, не до пълна готовност.
Идва ред на доматите (те може и да са смлени, а не нарязани). Оставяме водичката от тях да се изпари и слагаме опашките, сол и дафиновия лист.
Заливаме с виното и готвим 10 минути, след това наливаме вода, хубаво да покрие всичко, и оставяме да заври на силен огън.
Оттук нататък си намаляваме огъня до слаб/умерен (от 9 степени на 5-та) и оставяме да ври под капак 4 часа.
Оризът измиваме много добре от нишестето и сипваме в тава.
Отмерваме от течността от варенето толкова, колкото изисква пропорцията за сорта ориз, който използваме. Аз отмерих 3:1, като от бульона загребвам и част от късчетата зеленчуци.
Не е нужно да се добавят всички парченца, тъй като тяхната роля е основно да овкусят бульона.
Има вариант и да се извади месото и всичко останало да се пасира.
По този начин оризът става по-кремообразен, защото бульонът ще е гъст.
Ако не ви е достатъчно течността си налейте допълнително вода за вкусния ориз на фурна.
В тавата при ориза и бульона подреждаме телешките опашки и пъхаме в загрята на 200 градуса фурна.
Печем телешкото с ориз, докато се поеме всичката течност и ястието остане на мазнина.
Разкошна вкусотия!