Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Моят хляб с квас без мазнина

Моят хляб с квас без мазнина

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Моят хляб с квас без мазнина2 / 2
23/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Аромат, вкус, хрупкава коричка, мекичка средичка - няма да продължаваме повече, знаете за какво става въпрос"

Необходими Продукти

  • квас - 200 г
  • брашно - 800 г
  • минерална вода - 600 мл
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За закваската:

1 ден. В голяма прозрачна пластмасова кутия за храна (примерно от сладолед), поставете 1 с.л. брашно и 1 с.л. минерална или изворна вода, разбърквате до еднородна смес. Покривате кутията със стреч фолио, с нож правите малък прорез в средата на фолиото и оставяте така за 3 часа на стайна температура. След като изтече уреченото време, прибирате кутията в хладилник до другия ден.

2 ден. Извадете кутията, премахнете внимателно фолиото (за да го запазите) и към сместа от предния ден, добавяте 2 с.л. брашно и 2 с.л. вода, разбърквате до еднородна смес, покривате със стреч фолиото, оставяте за три часа на стайна температура и отново прибирате в хладилник до другия ден.

3 ден. Отново изваждате кутията, прибавяте 4 с.л. вода и 4 с.л. брашно, разбърквате, покривате и след 3 часа - в хладилник до следващия ден.

4 ден. Прибавяте 8 с.л. вода и 8 с.л. брашно и пак повтаряте процедурата по приготвянето на квас за хляб като предходните дни.

5 ден. Прибавяте 16 с.л. вода и 16 с.л. брашно, разбърквате и т.н.

6 и 7 дни – НЕ добавяте брашно и вода, просто сместа си стои в хладилника.

След седмия ден, вече имате готова квас - закваска за хляб.

Това добавяне на брашно и вода се нарича захранване на закваската.

Първо си притеглете на кантар празната купа, в която правите закваската и си запишете грамовете ѝ. Преди да започнете да замесвате хляба, претеглете закваската с купата заедно и приспаднете грамовете на купата, ще получите колко грама чисто ви е закваската.

Примерно:

Ако купата ви е 60 г а общото тегло е 500 г, 200 г оставяте за повторно захранване, 60 г приспадате, то е теглото на купата и фактически вие имате 240 г закваска за месене на хляб.

Сипете закваската за замесване на хляба в голяма мокра купа с капак.

Първо ще захраните закваската (оставените 200 г). Към нея добавяте 100 мл вода и 100 г брашно, разбърквате много добре и покривате купата с пробитото стреч фолио. Оставете купата на стайна температура за 3 часа а после я поставете в хладилник, до следваща употреба на закваската.

Запомнете! Колкото грама е закваската, добавяте 50:50 вода и брашно.

Примерно: Закваската е 200 г, прибавяте 100 г вода и 100 г брашно, бъркате с шпатула до гъста неводниста консистенция.

Рецепта за моят хляб с квас без мазнина е изпълнена

квас – 200 г

брашно – 800 г

минерална вода – 600 мл

сол – 1 ч.л.

В мократа купа, в която сте поставили кваса, добавяте брашното, водата и солта. Бъркате с шпатулата до гъсто и лепнещо тесто, но не воднисто - т.е. да не отделя вода, когато е в покой.

Покривате купата с капака и оставяте за 1 час на стайна температура. След което с мокра ръка хващате тестото от отсрещния край, изтегляте като дъвка нагоре и поставяте изтегленото към вас. Така правите обиколка на тестото – не забравяйте да мокрите ръката си. Отново оставяте покрито за 1 час на стайна температура. Тази процедура се прави общо 4 пъти на 1 по час.

Оттук нататък започва подготовката за оформяне на хляба. Ще са ви нужни две пластмасови купи, 2 листа пергаментна хартия и 1 тенджера (висока, стара и без пластмасови дръжки).

Висока, за да ни се получи хлябът висок, а не тънък и разстлан. Стара, защото тази тенджера не можете да ползвате за друго, освен за печене на хляб. Без пластмасови дръжки, защото ще се разтопят или изгорят от високата температура.

Пластмасовите купи трябва да могат да влизат в тенджерата, защото ако са по-големи от тенджерата, трудно ще поставите хляба и ще загуби формата си. Пластмасовите купи застилате изцяло с пергаментна хартия.

След последния изминал час обръщате тестото от купата върху намокрен с вода плот. Разделяте тестото с мокър нож на две равни части. С навлажнени ръце разтегляте тестото настрани от всички страни, без да притискате самото тесто с ръце, само издърпвате, разтягайки го като дъвка. Сгъвате получената кора от тесто, първо, на две, после на четири, навивате на руло и оформяте топка, не забравяйте да мокрите ръцете си с вода.

Поставяте оформените топки в застланите с пергамент купи, покривате ги със стреч фолио и правите лек разрез с нож в средата на фолиото. Поставяте купите в хладилник за 8-10-12 часа, но не по-малко от 8 часа.

Подгответе фурната и тенджерата за печене. Премахнете скарата от фурната, на дъното на фурната поставяте тавата на фурната, пряко на дъното. Поставете тенджерата, покрита с капака върху тавата и включете фурната на 250°C, да нагрее за около 30 минути.

Извадете нагрятата тенджера внимателно (боравейки с ръкохватки), извадете хляба с квас в едната купа, хващайки го за хартията и го поставете в тенджерата. Действате бързо и внимателно! Затворете тенджерата с капака и я върнете във фурната, печете първите 15 минути на 250°C и затворен капак на тенджерата, след което намалете градусите на 210 и премахнете капака на тенджерата, печете още 15 минути.

Извадете тенджерата с ръкохватки и обърнете хляба внимателно върху едната си ръка, премахнете хартията за печене от хляба и го поставете върху решетка. Намокрете ръцете си и мажете селския хляб от всички страни с вода - така кората става мека. Оставете хляба върху скарата, докато се охлади напълно. По същия начин печете и втория хляб.

След като квасените хлебчета се охладят напълно, завийте ги с чиста кърпа (месал) и ги поставете в найлонова торбичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: