Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Иранска яхния с нахут и боб - вегетариански вариант

Иранска яхния с нахут и боб - вегетариански вариант

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7855k1k4k11
Иранска яхния с нахут и боб - вегетариански вариант
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
24/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Ако не ядете месо, този вегетариански вариант на тази иранска яхния е за вас - за любителите на месото оригиналът е с агнешко или телешко"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • бял боб - 1 ч.ч., сух
  • нахут - 1 ч.ч., сух (или 1 консерва)
  • картофи - 3 - 4 бр., по - малки
  • пиперка - 1 бр., зелена
  • соеви хапки - около 70 г
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • домати - 1 консерва
  • куркума
  • кимион
  • черен пипер
  • сол
  • захар
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът и нахутът (ако е сух) се накисват от предната вечер.

Накиснатият нахут се сварява предварително.

Лукът и пиперката се нарязват на дребно, картофите на кубчета, а чесънът се наситнява.

Соевите хапки се заливат с гореща вода и се оставят настрана да се надуят.

В сгорещено олио се запържва лукът с пиперката.

Към тях се добавя чесънът и след като и той се запържи леко, се прибавя куркумата и изцеденият накиснат боб. Налива се около 1 литър вода и се оставя да заври.

Когато бобът поомекне, се прибавят картофите, изцеденият нахут, доматеното пюре, доматите от консерва, 1-2 щипки захар и сол и черен пипер на вкус.

Бобената яхния се оставя на слаб огън до готовност на всички продукти.

5-10 минути преди края, се добавят соевите хапки и малко кимион.

При сервиране може да се капне малко лимон върху иранска яхния с нахут и боб - вегетариански вариант.

* Оригинално се приготвя с агнешко или телешко месо, но за вегетариански вариант е заменено със соеви хапки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: