Начин на приготвяне
Бобът и нахутът (ако е сух) се накисват от предната вечер.
Накиснатият нахут се сварява предварително.
Лукът и пиперката се нарязват на дребно, картофите на кубчета, а чесънът се наситнява.
Соевите хапки се заливат с гореща вода и се оставят настрана да се надуят.
В сгорещено олио се запържва лукът с пиперката.
Към тях се добавя чесънът и след като и той се запържи леко, се прибавя куркумата и изцеденият накиснат боб. Налива се около 1 литър вода и се оставя да заври.
Когато бобът поомекне, се прибавят картофите, изцеденият нахут, доматеното пюре, доматите от консерва, 1-2 щипки захар и сол и черен пипер на вкус.
Бобената яхния се оставя на слаб огън до готовност на всички продукти.
5-10 минути преди края, се добавят соевите хапки и малко кимион.
При сервиране може да се капне малко лимон върху иранска яхния с нахут и боб - вегетариански вариант.
* Оригинално се приготвя с агнешко или телешко месо, но за вегетариански вариант е заменено със соеви хапки.