Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Питки за плескавици

Питки за плескавици

VecaVeca
Мастър Шеф
296622k299
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Питки за плескавици
Снимка: Veca
1 / 9
27/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
85 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Топли меки питки, идеални за плескавици, кебапчета, сандвичи... може да се ядат и така"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 400 г
  • вода - 250 мл
  • прясна мая - 16 г
  • захар - 1/2 лъжичка
  • сол - 1/2 лъжичка
  • олио - 1 лъжица
  • за поръсване
  • брашно - на око
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд налейте малко хладка вода и разтворете маята и захарта, разбъркайте. Оставете за 15 минути.

След това добавете половината брашно, разбийте с миксера (с приставката за тесто). След това добавете другата част от брашното, разбийте добре с миксера. Добавете олиото и на ръка доомесете тестото.

Покрийте с чиста кърпа и оставете за около 20 минути.

Втасалото тесто разделете на 4 и върху набрашнен плот оформете топки.

В тава с хартия за печене на дъното подредете топките, поръсете ги с брашно, покрийте със стреч фолио и ги оставете за 15 минути.

Печете в добре загрята фурна на 220 градуса 15 минути.

Готовите питки за плескавици извадете от фурната, покрийте с чиста кърпа и оставете да се охладят.

Много вкусни и меки малки питки, идеални за плескавици (или кебапчета, сандвичи).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: