Начин на приготвяне
Измийте добре доматите и ги нарежете на малки парчета. След това ги минете през машинка за месо.
Смлените домати сложете в дълбок съд (напр. кофа), добавете консерванта и винобрана. Посолете на вкус. Разбъркайте добре.
Оставете да отстои 12 часа (като от време на време разбърквате, за да се разтвори добре солта и консервантът).
Насипете доматения сок в измити и подсушени стъклени шишета. Затворете ги добре и оставете на страна.
Съвет: Ако сте любители на лютото, може в готовите домати в буркани или шишета да добавите нарязана на ситно люта чушка.
През зимата може да ползвате соса като салата - сипете в чиния и добавете нарязан лук.
Ако имате повече холестерол в кръвта, може да си позволите да консумирате повече от смлените домати, тъй като спомага за намаляването му.