Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Моите сладки понички

Моите сладки понички

VecaVeca
Мастър Шеф
296652k351
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Моите сладки понички
Снимка: Veca
1 / 3
29/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Съвършени понички за начало на деня - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 700 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • прясна мая - 25 г
  • захар - 6 с.л.
  • жълтъци - 3 бр.
  • ванилова захар - 1 пак.
  • свинска мас - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • ракия - 1 лъжица
  • за пърженето
  • олио - на око
  • за поръсване
  • пудра захар - на око
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото: В хладко мляко разтворете маята, добавете 1 лъжица захар, разбъркайте и оставете за 5 минути.

В отделен съд с бъркалка разбийте 2 жълтъка, 5 с.л. захар и ваниловата захар.

В дълбок съд сипете брашното, добавете шупналата мая, жълтъците, ракията, разтопената свинска мас, посолете и замесете меко тесто.

Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса.

Втасалото тесто преместете на набрашнен плот и премесете. След това го разточете с точилка в голям кръг. С чаша или кръгла формичка изрежете бухтичките. Подредете ги на чиста кухненска кърпа, покрийте ги с още една и оставете за 15 минути.

Пържете в загрято олио - първо с горната част (тази, която е била покрита с кърпата под капак, после обърнете и пържете без капак, пържете до зачервяване).

Вадете на кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Докато са топли поръсете с пудра захар и сервирайте.

Напомняне: Ракията се слага, за да не попиват поничките много мазнина. Опитайте, стават страхотни.

Моите сладки понички са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: