Начин на приготвяне
За тестото: В хладко мляко разтворете маята, добавете 1 лъжица захар, разбъркайте и оставете за 5 минути.
В отделен съд с бъркалка разбийте 2 жълтъка, 5 с.л. захар и ваниловата захар.
В дълбок съд сипете брашното, добавете шупналата мая, жълтъците, ракията, разтопената свинска мас, посолете и замесете меко тесто.
Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса.
Втасалото тесто преместете на набрашнен плот и премесете. След това го разточете с точилка в голям кръг. С чаша или кръгла формичка изрежете бухтичките. Подредете ги на чиста кухненска кърпа, покрийте ги с още една и оставете за 15 минути.
Пържете в загрято олио - първо с горната част (тази, която е била покрита с кърпата под капак, после обърнете и пържете без капак, пържете до зачервяване).
Вадете на кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Докато са топли поръсете с пудра захар и сервирайте.
Напомняне: Ракията се слага, за да не попиват поничките много мазнина. Опитайте, стават страхотни.
Моите сладки понички са готови.