Начин на приготвяне
Разтворете маята в топло прясно мляко и меда. Изчакайте няколко минути да се активира и шупне. Разбийте яйцата с портокаловия сок в купичка.
Брашното пресейте, направете кладенче сложете сол, яйцата, маслото и постепенно замесвайте, като добавяте от маята до получаване на гладко меко тесто, което да не лепне по ръцете.
Оставете покрито на топло за час да втаса и удвои обема си. Направете крема, като сложите тенджера на котлона, сипете в нея 800 мл от млякото, захарта, ванилията и маслото.
В купа си разбийте яйцата, добавете останалото прясно мляко и брашното. Разбийте с бъркалка до пълното усвояване на брашното, така че да няма бучки.
Сипете сместа на тънка струйка към врящото прясно мляко и бъркайте енергично до сгъстяване и получаване на гладък пухкав крем без бучки.
Тестото размесете още веднъж след втасване и го разделете на 3 равни части. Всяка част разточете на кръгла кора с дебелина 0.5 см и с помощта на ринг или чаша изрежете от тях кръгове.
Поръсете ги леко с брашно и покрийте с домакинско фолио. Изрезките отделете и използвайте накрая, като ги съберете на тестена топка и отново разточите на кора.
Оставете ги да втасат за 30 мин. отново и изпържете на маслена баня на средна температура всяко кръгче като ги обръщате от двете страни.
Извадете ги върху домакинска хартия и охладете. Напълнете шприц или пош с дълъг накрайник с крема и запълнете всяка поничка.
Ако нямате подобни пособия, просто направете лек разрез в поничката и напълнете с помощта на малка лъжичка. Накрая поръсете с пудра захар.
Поничките може да напълните с течен шоколад, сладко или плодове по избор. Според размера се получават средно между 30-40 понички.
Коментари
Любими мои понички, но отнемат доста време за правене.
Поздрави:)