Начин на приготвяне
За тестото:
Разтворете маята в хладка вода, добавете 1 супена лъжица захар, разбъркайте и оставете настрана. Изсипете половината брашно в по-дълбок съд, добавете захар, яйца, разтворената мая, киселото мляко, олиото, солта и постепенно добавяйте останало брашно, замесете по-меко тесто.
Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да втаса. Омесете тестото върху набрашнена работна повърхност и го разстелете в голям кръг с точилка. Извадете домашните поничките с кръгла форма (или чаша).
Намажете тавата за печене с маргарин и подредете поничките. Покрийте ги с чиста кухненска кърпа и ги оставете да престоят 30 минути. Печете поничките на фурна в добре загрята на 180 °C за 30 минути.
Извадете готовите понички от фурната и ги намажете с разтопения маргарин, когато са още горещи, и веднага ги оваляйте в пудра захар. Сервирайте ги топли и им се насладете.
Коментар: Така приготвените понички не са мазни, защото не се пържат, а се пекат, затова горещо ви препоръчвам да опитате тези сладки понички на фурна.
Приятно!