Начин на приготвяне
Тиквичката се обелва и настъргва. Изстисква се и се изцежда. Оставя се настрани.
В купа се смесват сухите съставки - пресятото брашно, царевичното нишесте, какаото, бакпулверът, содата и солта. Разбъркват се добре.
Отделно се намачква бананът с вилица или в чопър/блендер. Ако е вторият вариант, там се добавят и останалите съставки (мляко, олио, захар, ванилия, оцет и кафе) и се блендират заедно. Ако е намачкан с вилица, се разбъркват на ръка с банана.
Течните съставки се добавят към сухите и се разбърква малко. Ако е доста сухо, се налива още мъничко мляко. Прибавя се и настърганата и отцедена тиквичка и се разбърква добре.
Сместа се изсипва в продълговата тавичка, леко намазнена или застлана с хартия за печене.
Сладкият хляб се пече в предварително загрята фурна на 165 - 170°C първо около 10 минути само на долен реотан, а след това и двата заедно.
Кексът с тиквички е готов, когато клечка за зъби излиза суха.
Добре е да се остави да изстине поне 5 - 10 минути преди разрязване.
Шоколадовият хляб е вкусен, както още топъл, така и когато изстине изцяло, а и на следващия ден също.