Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Пухкав шоколадов хляб

Пухкав шоколадов хляб

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Пухкав шоколадов хляб
Снимка: Рая Андонова
1 / 4
01/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Любимият пухкав и много сладък домашен хляб на всички вкъщи"

Необходими Продукти

  • брашно - 1⅓ ч.ч.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • какао - ½ ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • сода за хляб - 1 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • растително мляко - ¼ - ⅓ ч.ч.
  • олио - 6 - 7 с.л.
  • захар - ¾ ч.ч.
  • ванилия - 1 ч.л. есенция или 1 ампула
  • оцет - 1 ч.л.
  • инстантно кафе - 1 дозичка Nescafe Classic
  • банан - 1 бр. по - узрял
  • тиквичка - 1 бр. (около 300 г)
  • шоколад - 1 бр., нарязан, черен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичката се обелва и настъргва. Изстисква се и се изцежда. Оставя се настрани.

В купа се смесват сухите съставки - пресятото брашно, царевичното нишесте, какаото, бакпулверът, содата и солта. Разбъркват се добре.

Отделно се намачква бананът с вилица или в чопър/блендер. Ако е вторият вариант, там се добавят и останалите съставки (мляко, олио, захар, ванилия, оцет и кафе) и се блендират заедно. Ако е намачкан с вилица, се разбъркват на ръка с банана.

Течните съставки се добавят към сухите и се разбърква малко. Ако е доста сухо, се налива още мъничко мляко. Прибавя се и настърганата и отцедена тиквичка и се разбърква добре.

Сместа се изсипва в продълговата тавичка, леко намазнена или застлана с хартия за печене.

Сладкият хляб се пече в предварително загрята фурна на 165 - 170°C първо около 10 минути само на долен реотан, а след това и двата заедно.

Кексът с тиквички е готов, когато клечка за зъби излиза суха.

Добре е да се остави да изстине поне 5 - 10 минути преди разрязване.

Шоколадовият хляб е вкусен, както още топъл, така и когато изстине изцяло, а и на следващия ден също.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: