Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Каши»Вкусна каша от коприва с ориз

Вкусна каша от коприва с ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Вкусна каша от коприва с ориз
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
62 мин.
Порции
4
"Сервирайте топлата вкусна каша от коприва с топки от белия ориз и поръска от накълцан пресен магданоз"

Необходими Продукти

  • коприва - 300 г
  • брашно - 6 с.л.
  • пресен лук - 10 стръка
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • ориз - 250 г
  • масло - 35 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • прясно мляко - 400 мл
  • вода - 600 мл
  • магданоз - 3 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата попарете във вряща вода за 2 минутки. Извадете, почистете от стъблата, а връхчетата и листата накълцайте на ситно.

Пресният лук и чесъна нарежете и запържете в олиото до омекване.

Добавете копривата и бъркайте 2-3 минути.

Сложете доматеното пюре, червения пипер, черен пипер и брашното. Бъркайте за минута-две.

Аз пълня супените лъжици брашно да са с връх, защото обичам гъста каша от коприва, но вие може да направите, както ви е по-вкуса.

Налейте млякото и бъркайте или разбивайте с телена бъркалка, за да няма образувани бучки. Когато стане кремообразна каша, сипвайте на части и водата при непрестанно разбъркване.

Овкусете със сол и още пипер, ако желаете и варете на умерен огън 20-25 минути.

Бъркайте, за да не загаря кашата по дъното, а ако това се случи, намалете още огъня.

За по- гъста копривена каша си оставете течността да се редуцира повече, а за по-рядка по желание разредете с още мляко.

Паралелно с варенето на кашата си сгответе и ориза.

За него разтопете маслото с лъжичка сол във вода в съотношение, описано на пакета, в зависимост от сорта ориз, който използвате.

Когато водата заври, сложете предварително измития от нишестето ориз и варете 17-20 минути.

След като е готов и поел течността, оставете го под капак за 5-10 минути.

Сервирайте топлата вкусна каша от коприва с топки от белия ориз с масло и поръска от накълцан пресен магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: