Чесново масло с лайм

Чесново масло с лайм
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 5
10/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Общо10 мин.
Порции4
"За готвене или за намазване - вие избирате как ще си хапвате тази чеснова вкусотия"

Необходими Продукти

  • краве масло - 250 г
  • лайм - 1 бр.
  • сол - 2 щипки
  • бял пипер - 1 щипка
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • кориандър - 1 ч.л. или на вкус (сушени листа)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По традиция чесновото масло за кулинарна употреба се приготвя с разтапяне на обикновено краве масло и добавяне на пресован чесън и по желание различни билки.

Аз го правя, без да разтапям, само оставям на стайна температура, за да омекне маслото. Така ароматите в него не се променят и остават свежи.

Слагам го в купичка и към него настъргвам ароматната кора от лайм. Изстисквам и 4 с.л. от сока на цитруса.

Добавям сол и пипер и пресования чесън. Ако нямате хаванче или преса, може да ползвате ренде за цитруси, същото, на което сте настъргали кората от лайм. То е фино и почти прави чесъна на паста.

Накрая слагам сушени, стрити листенца кориандър - някак винаги ми вървят ръка за ръка с лайма, но вие може да сложите магданоз.

Изрично съм написала кориандърът да е сушен и да са листа, в противен случай ароматът му е по-силен и би убил всичко останало.

Хубаво разбърквам всички съставки до кремообразна и еднородна смес.

Прибирам във формички или малки кутийки в хладилника и така стяга и си става на калъпче.

Чесновото масло с лайм е чудесно за намазване на препечени филийки, сандвичи и крекери, както и за готвене/печене на пиле, риба и свинско месо.

Също така е много вкусно, ако го използвате за овкусяване на печени зеленчуци и най-вече картофки.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: