Начин на приготвяне
По традиция чесновото масло за кулинарна употреба се приготвя с разтапяне на обикновено краве масло и добавяне на пресован чесън и по желание различни билки.
Аз го правя, без да разтапям, само оставям на стайна температура, за да омекне маслото. Така ароматите в него не се променят и остават свежи.
Слагам го в купичка и към него настъргвам ароматната кора от лайм. Изстисквам и 4 с.л. от сока на цитруса.
Добавям сол и пипер и пресования чесън. Ако нямате хаванче или преса, може да ползвате ренде за цитруси, същото, на което сте настъргали кората от лайм. То е фино и почти прави чесъна на паста.
Накрая слагам сушени, стрити листенца кориандър - някак винаги ми вървят ръка за ръка с лайма, но вие може да сложите магданоз.
Изрично съм написала кориандърът да е сушен и да са листа, в противен случай ароматът му е по-силен и би убил всичко останало.
Хубаво разбърквам всички съставки до кремообразна и еднородна смес.
Прибирам във формички или малки кутийки в хладилника и така стяга и си става на калъпче.
Чесновото масло с лайм е чудесно за намазване на препечени филийки, сандвичи и крекери, както и за готвене/печене на пиле, риба и свинско месо.
Също така е много вкусно, ако го използвате за овкусяване на печени зеленчуци и най-вече картофки.
Добър апетит!
Коментари