Начин на приготвяне
Цяло пиле се измива, подсушава и опърля. Прехвърля се в плика, в който ще се пече и се поръсва обилно с подправки отвътре и отвън - сол, черен пипер, пушен червен пипер.
Може да добавите и от вашите любими подправки.
Сушените горски гъби (манатарки, пачи крак, челядинки) се заливат с две чаени чаши гореща вода и се оставят настрани.
Оризът се изплаква през няколко води и се залива със студена вода.
В дълбок тиган в олиото и маслото се задушават до омекване ситно нарязаният кромид лук, наситнените скилидки чесън, ситно нарязаният морков и отцедените от водата горски гъби.
Накрая се прибавя оризът. Добавя се постепенно водата от гъбите (2 ч.ч.) и се готви, докато оризът поеме течността.
След това се прибавят подправките - прясна мащерка, ситно нарязана, черен пипер и сол на вкус.
Разбърква се и щом плънката поизстине, пълним пилето с нея. Отворът не се зашива, а се запушва с половин лимон, предварително обелен от кората.
Отгоре пилето се полива с тънка струйка зехтин, около него се пуска цяла глава чесън и няколко клонки прясна мащерка. Налива се кафена чаша вода и плика се завързва.
Пилето в плик се прехвърля в тавичка и се пече във фурната, на средна решетка при температура 180 градуса.
Печеното пиле е готово след около час и 15 минути.
Добър апетит с това вкусно пълнено печено пиле в плик!