Начин на приготвяне
За този любим черешов сладкиш маковото семе и млякото се слагат в тенджера. Тенджерата се поставя на котлона и се оставя една минута сместа да заври, след което се дръпва и оставя да престои 10 минути.
В купа се разбиват омекналото масло и захарта. Прибавя се сметаната и при постоянно разбиване едно по едно яйцата. Прибавят се бадемовата есенция, пресятото брашно заедно с бакпулвера, щипка сол, смлените бадеми, кората и сока от един лимон.
Продуктите се разбъркват заедно, докато се смесят напълно. Накрая се налива сместа от мляко и маково семе и отново се разбърква. Добавят се почистените череши, отново се разбърква, след което подготвената смес се прехвърля в намазнена и набрашнена форма или тавичка.
Плодовият сладкиш се поставя в загрята на 180°C фурна и се пече за около 50 минути.
Междувременно се приготвя лимоновата глазура за нашия маков сладкиш, като за целта се смесват пудрата захар и лимоновият сок в малка купа. Разбиват се заедно, докато се получи гладка смес.
Сместа се прехвърля в найлонова торбичка, с помощта на ножица се отрязва върхът на единия ъгъл.
Глазурата се разпределя върху изстиналият вече сладкиш с череши и маково семе. Десертът е готов за сервиране, след като стегне глазурата.
Коментари