Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Печени зеленчуци»Печени зеленчуци в доматен сос

Печени зеленчуци в доматен сос

Печени зеленчуци в доматен сос
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Разнообразие от цветове, витамини, вкусове и аромати - истинско зеленчуково вълшебство"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • червени чушки - 1 бр.
  • лук - 2 глави
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 4 с.л.
  • кимион - 2 щипки
  • сух риган - 1 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • пасирани домати - 1ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - 1/2 к.л. смлян
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните и тиквичките се измиват и нарязват на кръгчета.

Патладжаните могат да се сложат в съд с подсолена вода, за да се премахне горчивият им вкус.

Чушките се измиват, почистват от семки и нарязват на кубчета.

Лукът и чесънът се почистват, нарязват на дребно и запържват в зехтин за около пет минути.

Когато омекнат, се прибавят доматеното пюре и пасираните домати.

Сосът се овкусява със сол, кимион и сух риган. Готви се около пет минути.

Зеленчуците се подреждат в правоъгълна тава, редувайки се кръгчета тиквички с кръгчета патладжан, а между тях парченца чушки.

Поръсват се със сол и смлян черен пипер.

Отгоре се разпределя доматения сос, след което вкусният рататуй се покрива с фолио и поставя във фурната.

Печете апетитните зеленчуци на фурна на 200 градуса температура около 40 минути (или до омекване на зеленчуците).

Малко преди готовност се маха фолиото и зеленчуците се пекат още около 10 минути.

Сервират печени зеленчуци в доматен сос се поръсени с нарязан на дребно пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: