Начин на приготвяне
Патладжаните и тиквичките се измиват и нарязват на кръгчета.
Патладжаните могат да се сложат в съд с подсолена вода, за да се премахне горчивият им вкус.
Чушките се измиват, почистват от семки и нарязват на кубчета.
Лукът и чесънът се почистват, нарязват на дребно и запържват в зехтин за около пет минути.
Когато омекнат, се прибавят доматеното пюре и пасираните домати.
Сосът се овкусява със сол, кимион и сух риган. Готви се около пет минути.
Зеленчуците се подреждат в правоъгълна тава, редувайки се кръгчета тиквички с кръгчета патладжан, а между тях парченца чушки.
Поръсват се със сол и смлян черен пипер.
Отгоре се разпределя доматения сос, след което вкусният рататуй се покрива с фолио и поставя във фурната.
Печете апетитните зеленчуци на фурна на 200 градуса температура около 40 минути (или до омекване на зеленчуците).
Малко преди готовност се маха фолиото и зеленчуците се пекат още около 10 минути.
Сервират печени зеленчуци в доматен сос се поръсени с нарязан на дребно пресен магданоз.