Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладката вода. Добавете захарта и малко брашно. Разбъркайте и оставете на топло, за да шупне.
Пресейте брашното. В купа чукнете яйцата, изсипете бухналата мая, добавете прясното мляко, киселото мляко, олиото и солта.
Разбъркайте с лъжица и добавете част от брашното. Прибавете и останалото брашно постепенно и замесете меко тесто, докато спре да ви лепне по ръцете.
Свийте готовото тесто на топка, намажете го с олио и го завийте с фолио.
Сложете тестото на топло, докато втаса и удвои обема си.
Разделете втасалото тесто на пет топки. Разточете четирите топки на кори.
Намажете всяка кора с олио. Сложете ги една върху друга. Нарежете на триъгълници. Свийте всеки триъгълник на кифличка, като започнете от широката част.
От петата топка оформете средната част на питката и я поставете в тава за печене с намазнено дъно. Отстрани подредете останалите парчета и оформете питката. Намажете с разбити жълтък и поръсете с ленено семе.
Сложете тавата във фурна на 100 градуса. След 5-6 минути увеличете градусите до 120 и така, докато стигнете до 200.
Питката през това време ще продължава да удвоява обема си.
Изпечете питката до златисто.
Проверете готовността на питката с помощта на дървена клечица - готова е, когато по клечката няма остатъци от тесто.
Ако е наложително, покрийте питката с хартия за печене, намалете градусите и допечете питката.
Весел празник!