Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Гръцки питки по стара рецепта

Гръцки питки по стара рецепта

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Гръцки питки по стара рецепта
Снимка: Мария Божилова
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"В старите рецепти е тайната за най-хубавите питки"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 700 г
  • суха мая - 14 г
  • топла вода - 350 мл
  • зехтин - 8 с.л. Pomace
  • сол - 1 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се изсипва с купа, в която ще се меси тестото.

В брашното се прибавя сухата мая и солта.

Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.

В брашното се прави кладенче, в което се изсипва зехтина и водата.

Разбърква се с дървена лъжица твърдо тесто.

Купата се завива с кърпа и се оставя за 30 мин.

След това тестото се омесва и отново се оставя в купата, завита с кърпа за 1 ч.

След като тестото втаса, се разделя на 12 малки топчета.

Всяко топче се разточва върху набрашнена повърхност на плоски питки с дебелина 2 см.

Поставят се хлебчетата в тава с дупки върху домакинска хартия.

Пекат се гръцките питки по стара рецепта в предварително загрята фурна 10 мин на 180 °C до надуване на питките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: