Начин на приготвяне
Брашното се изсипва с купа, в която ще се меси тестото.
В брашното се прибавя сухата мая и солта.
Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.
В брашното се прави кладенче, в което се изсипва зехтина и водата.
Разбърква се с дървена лъжица твърдо тесто.
Купата се завива с кърпа и се оставя за 30 мин.
След това тестото се омесва и отново се оставя в купата, завита с кърпа за 1 ч.
След като тестото втаса, се разделя на 12 малки топчета.
Всяко топче се разточва върху набрашнена повърхност на плоски питки с дебелина 2 см.
Поставят се хлебчетата в тава с дупки върху домакинска хартия.
Пекат се гръцките питки по стара рецепта в предварително загрята фурна 10 мин на 180 °C до надуване на питките.