Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с гъби и трюфел паста

Ризото с гъби и трюфел паста

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ризото с гъби и трюфел паста
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
28/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
28 мин.
Общо
38 мин.
Порции
2
"Разкошния вкус и аромат на това ризото с гъби се дължи почти изцяло на трюфел пастата"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г Карнароли
  • гъби - 180 г печурки
  • трюфел паста - 1 с.л. леко заоблена от черен трюфел
  • шалот - 50 г
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 40 мл.
  • краве масло - 20 г
  • бяло вино - 85 мл
  • пекорино - 60 г
  • зеленчуков бульон - около 750 мл горещ
  • сол - на вкус
  • черен пипер - за поръсване (по желание)
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато към обикновеното ризото с гъби добавим нотки на трюфел, получаваме различен и много интересен вкус. Каня ви да опитате.

Вместо готова трюфелова паста може да използвате консервиран цял трюфел и да го настържете и смесите с малко маскарпоне или сметана и твърдо ароматно сирене.

Започнете с накълцване на лука и чесъна и ги запържете в зехтина, без да добиват загар - около 3-4 минути на умерен огън. Сложете почистените и нарязани гъби и гответе още 3 минути.

Сипете ориза карнароли и бъркайте 1-2 минути, след това налейте виното и пак при непрестанно бъркане гответе до изпаряване на алкохола - около минута.

Идва ключовият момент за всяко ризотото, а именно постепенното добавяне на горещия бульон при непрекъснато бъркане. Докато една част от течността не се поеме, не се слага следваща.

Целта е около ориза да се образува кремообразна обвивка от нишестето, което отделя (затова и се използва специален сорт), но в същото време самите зрънца остават твърди, но крехки, ал денте.

Целият процес на варене на ориза е около 15 минути или толкова, колкото е указал производителят.

Две минути преди края на варенето се слага маслото, сол, шепа настъргано пекорино и малко от трюфеловата паста за аромат. Така постигаме допълнителна кремообразност.

Разкошното ризото се сервира топло (ако се изчака, оризът ще поеме още влага и ще стегне, което не е препоръчително). Поръсва се с останалото пекорино, магданоз, малко черен пипер по желание и лъжичка от силно ароматната трюфелова паста.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: