Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно, пиперката - на кубчета, гъбите - на филийки, а чесънът се наситнява.
В сгорещено олио се запържва бялата част от зеления лук и гъбите. Когато поомекнат гъбите, се добавят пиперката, чесънът и леко измитият ориз.
Запържват се и те за кратко, докато оризът поеме от мазнината.
Овкусява се с подправките.
Бульонът се разтваря в 3 ч.ч. вряща вода и се налива на тънка струя към ориза при постоянно разбъркване.
След като заври, се оставя на слаб огън. Когато оризът е полуготов, се прибавя отцеденият черен боб и зелената част на лука.
Оставя постният ориз още няколко минути до готовност на ориза.
Имате здравословно ризото с гъби и черен боб.