Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни лозови сарми стъпка по стъпка

Постни лозови сарми стъпка по стъпка

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84734453
Постни лозови сарми стъпка по стъпка
Снимка: Niki Zhelyazkova
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
38 мин.
Порции
8
"Ако поднесете постните лозови сармички с чесново кисело мляко, ще бъдат още по-превъзходни"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 50 бр.
  • лук - 1 гл. (2 връзки пресен)
  • ориз - 1 ч.ч. голяма (250 мл)
  • моркови - 1 бр.
  • зехтин - 20 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чесън - 2 скил. (може и без чесън)
  • лимонов сок - на 1 бр. (по желание)
  • вода - 1.5 ч.ч. гореща за ориза
  • вода - 3 ч.ч. гореща за варенето
  • копър
  • магданоз
  • черен пипер - млян
  • джоджан
  • мента
  • сол - на вкус
  • олио - 4 с.л. за задушаване на лука
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Във вряща вода с чаена лъжичка сол и 2 с.л. оцет пускам лозовите листа едно по едно общо по 6-7 броя да се попарват.

След като сменят цвета си около 2 минути, ги обръщам с решетъчна лъжица и от другата страна да се попарят. Вадя ги в студена вода и пускам пак нови листа за попарване.

Така повтарям процедурата до свършване на листата. Водата от попарването може да се ползва за варенето на сармите.

Оставям листата настрани и в тиган с олио задушавам лука и моркова до готовност на слаб огън.

В този момент слагам и червения пипер и го запържвам за около една минута заедно със зеленчуците и солта.

Добавям веднага измит и отцеден ориз и бъркам, но малко си усилвам степента на огъня.

Бъркам, да не загори оризът, докато започне да става стъклен.

Добавям и подправките по желание и според вкуса ни.

Доливам 1.5 ч.ч. гореща вода, за да набъбне оризът. Когато оризът е поел всичката вода, започвам навиването на сармите. Слагам по 1 супена лъжица на всяко листо и завивам.

На дъното на тенджерата под налягане слагам няколко лозови листа, да се покрие, и редя върху тях плътно една до друга постните сармички. Правя ги на два реда.

Поръсвам ги леко със сол. Поливам с малко зехтин и покривам с чиния, да си останат така при варенето им.

Може да се поръси и с лимоновия сок, ако не се ползва водата от варенето. Тук е моментът да долея с водата от варенето още две и половина или три чаши. Пускам пак малко копър на клонче под чинията при вкусните лозови сарми.

Затварям тенджерата под налягане и на слаб огън след сигнала варя 8-10 мин.

Поднасям постни лозови сарми стъпка по стъпка с чесново кисело мляко със копър. Стават превъзходни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: