Начин на приготвяне
Картофите трябва да са приблизително с еднаква големина, необелени и измити под течаща вода.
Поставят се в тенджера, заливат се с вода (водата трябва да ги покрие) и се сваряват до готовност, като внимаваме да не се разкашкват.
След като картофите са сварени, се обливат със студена вода и се оставят да се охладят.
Обелват се и се намачкват. Добавят се лукът, подправките, сиренето и кашкавалът и отново се разбърква. Добавя се яйцето и отново се разбърква.
От тази картофена смес оформяме кюфтета и ги овалваме първо в брашно, а след това и в яйце.
Вариантите за готвенето им са - на фурна и на котлона.
Ако сте решили да ги печете, печете ги на предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути или до готовност.
А ако сте решили да ги сготвите на котлона - загрейте мазнина, като количеството на мазнината трябва да покрие поне половината от височината на кюфтенцата ни.
Много е важно да проверим дали се е загряла мазнината, с например парче хляб - в противен случай, ако сме ги пуснали, преди да е загряло олиото, ще се разпаднат.
Изпържените картофени кюфтета ги поставяме в чиния със кухненска хартия, за да попият излишната мазнина.
Картофените Кюфтета Стъпка по Стъпка са много вкусни!