Лютеница без варене

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Лютеница без варене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Ето как може да приготвите вкусна лютеница без никакво варене!"

Необходими Продукти

  • червени чушки - 5 кг.
  • патладжани - 3 кг.
  • моркови - 1 кг.
  • чесън - 3 глави
  • олио - 2 ч.ч.
  • сол
  • оцет
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме опечените чушки, почистваме ги от семената и нарязваме на лентички.

Запичаме леко патладжаните, обелваме ги и режем на кубчета.

Настъргваме на едро морковите, счукваме чесъна и нарязваме магданоза.

Посоляваме, сипваме оцет на вкус и разбъркваме. Пак с леко разбъркване добавяме врящото олио на два три пъти.

Сипваме лютеницата в буркани и стерилизираме 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
45
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Илияна Димова
Илияна Димова
Вкусно, прилича ми на кьопоолу
08.02.2016 13:13
ива
ива
ЛЮТЕНИЦА БЕЗ ВАРЕНЕ

* 5 кг червени капии
* 2.5 кг патладжан
* 2.5 кг моркови
* 50 г сол
* 10 г смлян черен пипер
* 1-1.5 компотен буркан доматено пюре
* 1/2 ч.ч. счукан чесън
* 500 мл олио





Приготвяне
Капиите трябва да са опечени и обелени, патладжаните също, като трябва да са престояли 1 нощ така. Морковите се сваряват. Приготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се и се посоляват. Прибавят се подправките, готовото доматено пюре и сгорещеното олио. Запечатват се бурканчетата и се стерилизират 30 минути.
22.08.2013 21:35
2
Надя
Надя
Патладжана мисля,че трябва да е печен.
22.08.2013 11:10
1
Бранко
Бранко
горещо олио!!!заваряване???...нулева полза от меда!!!
03.08.2012 18:38
1
Покажи всички подкоментари
Дафина
Дафина
Това не е лютеница. А и не се казва без варене, а лютеница без пържене. Аз ще ви предоставя една рецепта без пържене, която правя от 20 години. Надявам се да ви хареса.
ЛЮТЕНИЦА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ

12 кг. червена капия
0,800 гр./един компотен буркан/ доматено пюре
2 кг. патладжан
0,700 гр. олио
1 чаена чаша мед
2 връзки магданоз
чесън, лютиво - по желание
сол на вкус

Изпеченият пипер се избелва, изцежда добре, и се смила на машинка за кайма. Прибавя се доматеното пюре и патладжана. Цялата смес се пасира с пасатор.
Към получената смес се прибавя меда, магданоза, като отново се пасира. Препърженото олио /в което при затоплянето се поставя обелката на една ябълка/ се сипва на малки количества към сместа, като не спирате да пасирате. Овкусява се със солта, чесъна и лютиво.
Лютеницата се поставя в бурканчета и се вари 30 минути.
05.07.2012 11:56
2
2
reneta
reneta
Вкусно звучи, но това не е лютеница!
04.08.2011 00:16
1
Дида
Дида
За пръв път чувам за лютеница без домати. Срещала съм рецепта за лютеница без варене, но се стерилизира в бурканчетата 30 мин.
07.10.2010 22:58
pti
pti
Трудно си представям лютеница без домати, но се надявам поне да си смелите (пасирате) продуктите, преди да ги стерилизирате.
05.10.2010 22:10
1