Начин на приготвяне
Обелваме опечените чушки, почистваме ги от семената и нарязваме на лентички.
Запичаме леко патладжаните, обелваме ги и режем на кубчета.
Настъргваме на едро морковите, счукваме чесъна и нарязваме магданоза.
Посоляваме, сипваме оцет на вкус и разбъркваме. Пак с леко разбъркване добавяме врящото олио на два три пъти.
Сипваме лютеницата в буркани и стерилизираме 10 минути.
Коментари
* 5 кг червени капии
* 2.5 кг патладжан
* 2.5 кг моркови
* 50 г сол
* 10 г смлян черен пипер
* 1-1.5 компотен буркан доматено пюре
* 1/2 ч.ч. счукан чесън
* 500 мл олио
Приготвяне
Капиите трябва да са опечени и обелени, патладжаните също, като трябва да са престояли 1 нощ така. Морковите се сваряват. Приготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се и се посоляват. Прибавят се подправките, готовото доматено пюре и сгорещеното олио. Запечатват се бурканчетата и се стерилизират 30 минути.
ЛЮТЕНИЦА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ
12 кг. червена капия
0,800 гр./един компотен буркан/ доматено пюре
2 кг. патладжан
0,700 гр. олио
1 чаена чаша мед
2 връзки магданоз
чесън, лютиво - по желание
сол на вкус
Изпеченият пипер се избелва, изцежда добре, и се смила на машинка за кайма. Прибавя се доматеното пюре и патладжана. Цялата смес се пасира с пасатор.
Към получената смес се прибавя меда, магданоза, като отново се пасира. Препърженото олио /в което при затоплянето се поставя обелката на една ябълка/ се сипва на малки количества към сместа, като не спирате да пасирате. Овкусява се със солта, чесъна и лютиво.
Лютеницата се поставя в бурканчета и се вари 30 минути.