Начин на приготвяне
Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голяма тенджера на умерен огън. Добавете лука, солта. Оставете да къкри 6 до 8 минути, докато омекне.
Добавете чесъна, разбъркайте и варете още 2 минути. Добавете оцета, разбъркайте и варете, разбърквайки за 30 секунди, след това добавете водата с кубчето бульон, картофите и белия боб.
Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри 30 минути. Оставете леко да се охлади, след което прехвърлете половината бобена чорба в блендер с останалите 1 супена лъжица зехтин, горчицата, лимоновия сок и червения пипер.
Разбъркайте до гладка смес и върнете пасираната супа обратно в тенджерата.
С помощта на пасатор пасирайте парчетата картофи и боб, останали в тенджерата.
Подправете картофената каша на вкус с още сол и черен пипер.
Запържете прошутото и поставете върху кашата от фасул и картофи в чинията.