Начин на приготвяне
Супер лесна рецепта за зелен фасул и картофи с дресинг от лимон, тахан кимион и магданоз. Здравословно гарнитура с аромати от арабската кухня.
Зеленият боб и картофите са класическа комбинация, което ми напомня, че най-простите рецепти често са най-добрите. Магията на това ястие е дресингът от тахан. Комбинация от лимон, тахан и кимион, за да бъдем точни. Плюс пресен магданоз.
Въпреки че може би смятате, че магданозът не е толкова важен. Тук зелената билка е от съществено значение! Толкова харесахме зелен фасул и картофи с таханов дресинг, че не ни трябваше нищо друго за вечеря. Можете да използвате тахан по много начини.
Тахан е сусамова паста, която можете да закупите в бурканче. Особено ако харесвате хумус, със сигурност имате бурканче тахини у дома. Винаги имам такава в хладилника, тъй като има толкова много различни начини за използване. Сусамовият тахан има страхотен вкус, а комбиниран с кисели аромати като лимон, кисело мляко, можете да си направите страхотни салатни дресинги. Особено ако сте почитател на ароматите от арабската кухня, непременно си пригответе.
Любим мой дресинг е тахан с чесън, лимон, препечено сусамово масло и тамари (или соев сос). Много е вкусен! Препоръчвам картофи, които не се разваряват лесно, за да запазят формата си в салата. Например червени картофи или друг сорт, който ви харесва. Особено сортове на които, можете да ядете тънката кожа без досадното белене.
Винаги обичам да купувам картофи от регионални фермери на пазара. Мисля, че картофите не стават толкова меки, ако ги сварите с обелката. Но с избора на картофи и начина, по който ги приготвяте, можете сами да решите как ги предпочитате. Просто бланширах зеления фасул и после охладих в ледена баня, така че да запази красивия си зелен цвят.
Този път вдъхновението за зелен фасул и картофи с таханов дресинг дойде от арабската кухня. И както винаги, разработих своя собствена версия. Мога да ви уверя, че дори снимките да не го показват толкова добре, този зелен фасул и картофи с таханов дресинг е със сензационен вкус. Трябва да го пробвате непременно!
В тенджера със студена подсолена вода сложете картофите. След това поставете на печката на среден огън да къкри, докато картофите омекнат (приблизително 15-20 минути (в зависимост от размера на картофите).
След това излейте водата и оставете картофите да се охладят леко, за да можете да ги обелите с белачка за зеленчуци. Но все пак трябва да са топли. След това ги нарежете наполовина или четвъртинки (в зависимост от размера) и поставете в купа за сервиране.
Междувременно сварете зеления фасул в подсолена вряща вода, докато стане мек, но леко хрупкав (около 2-3 минути). След това излейте водата и изплакнете под студена вода (или поставете в ледена вода). След това изсипете останалата вода (60 мл в малка купа смесете добре тахана, лимонов сок, вода, кимион и сол.
Сложете зеления фасул в купа с картофите. След това изсипете магданоза и дресинга върху него и разбъркайте добре.
Сервирайте салатата със зелен фасул топла или на стайна температура.
Наслади се!