Начин на приготвяне
Почистете рибите от вътрешностите и люспите. Извадете двете рибни филета на всяка ципура и отстранете с пинсета останалите костици. Кожата не премахвайте.
Мариновайте рибата в лимоновия сок, сол, зехтин и бял пипер и оставете да престоят час два.
Към ципурата на скара ще приготвим вкусен сос със скариди с изкусителен аромат на масло.
За него ви е нужен хубав рибен бульон, най-добре домашен, приготвен от обелките и главите на скаридите (имайте предвид, че съм посочила грамаж 200 г на обелените и почистени морски дарове, така че ако вашите са цели, то трябва да тежат поне 280 г).
Накълцайте на много ситно лука шалот и магданоза и ги запържете за кратко в лъжица зехтин и половината масло.
Добавете скаридите и гответе минута, след което сипете брендито. Щом скаридите хубаво поемат аромата и алкохолът се изпари (минута- две), извадете ги.
Сипете брашното, запържете го за кратко и налейте рибния бульон при непрестанно бъркане. Възможно е да се образуват малки парцалчета, но това да не ви тревожи - просто вземете телена бъркалка и разбийте, ще видите как сосът ще стане гладък.
Бъркайте соса до сгъстяване на умерен огън, а накрая сложете и останалото масло, разбивайки, за да се разтопи и слее хубаво с всичко останало.
Върнете скаридите в соса и дръпнете от огъня.
Докато приключвате нежния сос, си загрейте скарата и намазнете ребрата ѝ.
Извадете филетата ципура от леката марината и отцедете добре. Сложете върху скарата откъм кожата и печете 2 минути (силата на огъня не трябва да е много висока), после обърнете за около минута и от другата страна.
Крехката бяла риба и особено когато е на тънки филета няма нужда да се пече дълго.
Сервирайте рибата на скара с ароматния сос от скариди.
Добър апетит!