Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Филе от ципура на скара със сос от скариди

Филе от ципура на скара със сос от скариди

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Филе от ципура на скара със сос от скариди5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Не забравяйте да приготвите и рибката, и соса от скариди, защото поднесени заедно правят един страхотен комбиниран вкус."

Необходими Продукти

  • ципура - 2 риби 900 г всяка
  • зехтин - 4 с.л.
  • бял пипер - 4 щипки
  • сок от лимон - 4 с.л. прясно изцеден
  • сол - 4 щипки
  • Сос от скариди
  • скариди - 200 г обелени и почистени
  • зехтин - 2 с.л.
  • краве масло - 150 г
  • бренди - 60 г
  • рибен бульон - 2 ч.ч.
  • брашно - 3 с.л.
  • шалот - 4 бр.
  • магданоз - 2 стръка, листата
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибите от вътрешностите и люспите. Извадете двете рибни филета на всяка ципура и отстранете с пинсета останалите костици. Кожата не премахвайте.

Мариновайте рибата в лимоновия сок, сол, зехтин и бял пипер и оставете да престоят час два.

Към ципурата на скара ще приготвим вкусен сос със скариди с изкусителен аромат на масло.

За него ви е нужен хубав рибен бульон, най-добре домашен, приготвен от обелките и главите на скаридите (имайте предвид, че съм посочила грамаж 200 г на обелените и почистени морски дарове, така че ако вашите са цели, то трябва да тежат поне 280 г).

Накълцайте на много ситно лука шалот и магданоза и ги запържете за кратко в лъжица зехтин и половината масло.

Добавете скаридите и гответе минута, след което сипете брендито. Щом скаридите хубаво поемат аромата и алкохолът се изпари (минута- две), извадете ги.

Сипете брашното, запържете го за кратко и налейте рибния бульон при непрестанно бъркане. Възможно е да се образуват малки парцалчета, но това да не ви тревожи - просто вземете телена бъркалка и разбийте, ще видите как сосът ще стане гладък.

Бъркайте соса до сгъстяване на умерен огън, а накрая сложете и останалото масло, разбивайки, за да се разтопи и слее хубаво с всичко останало.

Върнете скаридите в соса и дръпнете от огъня.

Докато приключвате нежния сос, си загрейте скарата и намазнете ребрата ѝ.

Извадете филетата ципура от леката марината и отцедете добре. Сложете върху скарата откъм кожата и печете 2 минути (силата на огъня не трябва да е много висока), после обърнете за около минута и от другата страна.

Крехката бяла риба и особено когато е на тънки филета няма нужда да се пече дълго.

Сервирайте рибата на скара с ароматния сос от скариди.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: