Портвайн сос

Портвайн сос
Снимка: Румяна Сакалийска
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Портвайн сос е един от най-вкусните сосове за месо, така че задължително го пригответе, когато готвите месно ястие"

Необходими Продукти

  • масло - 35 г
  • кафява захар - 2 ч.л.
  • лук - 30 г кромид
  • чесън - 1 скилидка
  • моркови - 40 г
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • зеленчуков бульон - 150 млн
  • червено вино - 200 мл
  • розмарин - 1 стрък пресен
  • мащерка - 1 стрък прясна
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд разтопяваме маслото с кафявата захар.

След това добавяме ситно нарязаните кромид лук, чесън, моркови и разбъркваме, докато се карамелизират.

Добавяме доматеното пюре и деглазираме с малка част от бульона и червеното вино.

Когато течността се сгъсти, добавяме останалата част от бульона, виното и подправките.

При непрекъснато бъркане продължаваме да готвим класическия сос за месо на умерен огън, докато течността стане наполовина.

Готовият Портвайн сос прецеждаме през фина цедка и го сипваме в сосиера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: