Кекс пита

VecaVeca
Мастър Шеф
296812k
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Кекс пита
Снимка: Veca
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Ммм, как вкусно ухае тази пухкавелка във форма за кекс"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • мляко - 200 мл
  • мая - 30 г, прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • олио - 150 мл
  • брашно - 600 г
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л. студено
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото: Разтворете маята в хладко мляко, добавете захар, 1 супена лъжица брашно, разбъркайте и оставете да престои 10 минути. Разбийте белтъка с ръчна бъркалка, добавете олио, разбъркайте всичко и изсипете в купата с маята. Добавете сол и постепенно добавяйте брашно и замесете по-меко тесто.

Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 30 минути. Замесете тестото върху набрашнена работна повърхност, разточете го с точилка и извадете кръговете с кръгла форма (или чаша).

Намажете добре формата за кекс с маргарин и подредете кръговете от тестото в кръг (един върху друг).

Включете фурната и я загрейте добре до 220 °C.

Разбъркайте жълтъка със студено мляко и намажете питата във форма за кекс.

Поръсете пухкавата питка със сусам и печете на 200°C за 25 минути.

Извадете готовата пита от фурната, покрийте с чиста кухненска кърпа.

Оставете да се охлади и сервирайте кекс пита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: