Начин на приготвяне
За тестото:
Натрошете маята и я сложете в по-дълбок съд. Добавете хладко мляко, захар и 200 г брашно.
Разбъркайте и оставете да престои за 20 минути. След това добавете още 200 г брашно, олиото, солта и постепенно добавяйте останалото брашно (300 г) замесете тестото.
Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои за 30 минути.
Замесете тестото на набрашнена работна повърхност и с точилка го разточете на голям кръг.
Нарежете на триъгълници и сложете по 1 ч.л. домашен течен шоколад (или друг) върху всеки триъгълник. Завийте рулата и ги подредете върху хартия за печене.
Поставете във фризера, за да замръзне добре (поне два часа, за да престои във фризера).
След това подредете тавата за печене с хартия за печене, подредете все още неизпечените домашни кифлички, покрийте ги с чиста кухненска кърпа и оставете да престоят 30 минути.
Загрейте добре фурната, след което печете кифличките на 180 °C за 25 минути.
Извадете готовите кифлички от фурната и ги оваляйте в пудра захар, докато са топли.
Оставете ги да се охладят, сервирайте и се насладете.
Съвет: Времето, необходимо на кифличките с шоколад да престоят във фризера, не се включва във времето за приготвяне.
Вместо течен шоколад можете да използвате Нутела или сладко. Можете да ги държите (непечени) във фризера до месец и да ги използвате, ако при вас дойдат неочаквани гости - докато пиете кафе с тях.
Приятно хапване на коледни кифлички!