Начин на приготвяне
Използвах купа за тесто с херметически капак.
В купата сложих брашното с щипка сол. Добавих захарта и разбърках. След това в хладка вода размих маята с чаена лъжица захар.
Прибавих я към брашното, следват заквасена сметана, олиото и яйцето.
Разбърках с лъжица до топка тесто. Затворих херметически с капака и оставих да втаса до пукване. Премесих втасалото тесто с малко брашно и разточих на кора с дебелина около сантиметър.
Изрязах кръгчета. Поставих върху тава с хартия за печене и изпекох на 180 °C с вентилатор.
От изрезките тесто за понички направих още една малка и тънка кора, след като събрах и премесих тестото, изрязах на триъгълници и навих на кифлички. Изпекох.
Някои от поничките напълних с шоколадов крем и поръсих с пудра захар, други намазах също и отгоре с крем.
Всичко е въпрос на време и желание, както и на умения. Аз не се справям много добре с красивото оформяне и декориране, но пък гарантирам за уникалния вкус и кадифена мекота на приготвените понички на фурна със заквасена сметана!