Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Понички на фурна със заквасена сметана

Понички на фурна със заквасена сметана

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Понички на фурна със заквасена сметана
Снимка: Людмила
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Гарантирам за уникалния вкус и кадифена мекота на приготвените понички на фурна със заквасена сметана!"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 2 ч.ч. с вместимост от 250 мл
  • сол - щипка
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • олио - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • яйца - 1
  • ванилия - 1
  • прясна мая - 21 г
  • захар - 3 с.л. + 1 ч.л. в маята
  • течен шоколад - за пълнеж без варене на Йоткер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвах купа за тесто с херметически капак.

В купата сложих брашното с щипка сол. Добавих захарта и разбърках. След това в хладка вода размих маята с чаена лъжица захар.

Прибавих я към брашното, следват заквасена сметана, олиото и яйцето.

Разбърках с лъжица до топка тесто. Затворих херметически с капака и оставих да втаса до пукване. Премесих втасалото тесто с малко брашно и разточих на кора с дебелина около сантиметър.

Изрязах кръгчета. Поставих върху тава с хартия за печене и изпекох на 180 °C с вентилатор.

От изрезките тесто за понички направих още една малка и тънка кора, след като събрах и премесих тестото, изрязах на триъгълници и навих на кифлички. Изпекох.

Някои от поничките напълних с шоколадов крем и поръсих с пудра захар, други намазах също и отгоре с крем.

Всичко е въпрос на време и желание, както и на умения. Аз не се справям много добре с красивото оформяне и декориране, но пък гарантирам за уникалния вкус и кадифена мекота на приготвените понички на фурна със заквасена сметана!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: