Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Соленки»Моята сръбска Слануша

Моята сръбска Слануша

VecaVeca
Мастър Шеф
296632k314
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Моята сръбска Слануша
Снимка: Veca
1 / 6
19/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
110 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
135 мин.
Порции
4
"Миризмата на топли печива, която ни връща в щастливите дни на детството ..."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • суха мая - 2 с.л.
  • брашно - 400 г
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 50 мл
  • олио - 50 мл
  • заквасена сметана - 100 г
  • сол - 1 ч.л.
  • За преливане
  • брашно - 1 с.л.
  • вода - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • бакпулвер - на върха на ножа
  • За намазване
  • олио - според нуждите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото:

Поставете маята в по-дълбок съд, добавете захарта, 50 г брашно и хладка вода.

Смесете всичко и оставете да престои 10 минути. След това към сместа добавете заквасената сметана, олиото, солта и постепенно добавяйки останалото брашно (350 г) замесете тестото.

Покрийте с прозрачно фолио и оставете да престои 45 минути.

След това замесете тестото върху набрашнена работна повърхност и го разстелете, за да оформите „дълго руло“.

Намажете тавата с масло, в средата сложете руло тесто и разточете тестото в кръг.

Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 45 минути. Печете в добре загрята фурна на 200 °C за 20 минути.

За заливката:

Сложете брашно в купа, добавете бакпулвера, водата, солта и разбъркайте. Извадете тавата от фурната любимата питка, изсипете сместа от брашно, бакпулвер, вода и сол.

Върнете във фурната за 2-3 минути. Извадете готовата питка Слануша от фурната и я намажете с масло. Оставете да се охлади, след което сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: