Начин на приготвяне
Скариди с лимон са лесно и вкусно мезе, което се подготвя на обяд или вечеря с гости или да служи за специални поводи и празници: като предястие да се сервира с прясна салата или хайвер.
За успеха на ястието е важно скаридите да се готвят в тиган само за няколко минути, като лимонът се добавя едва в края на готвенето. По този начин ракообразните ще бъдат меки, а лимонът ще придаде свеж вкус на ястието.
В моята рецепта добавих и малко бяло вино. За приготвянето можете също да използвате скариди според наличността ви. Но ето как да направите това ароматно и вкусно ястие само за няколко минутки.
Почистете скаридите: отстранете черупката и главата, оставяйки опашката. Също така отстранете червата на скаридите от гърба с помощта на клечка за зъби, след което ги изплакнете с течаща вода. Изсушете ги с кухненска хартия.
Обелете чесъна и отстранете централната сърцевина. Запечете ги в тиган с 3 супени лъжици зехтин.
Междувременно изстискайте лимона и настържете кора без бялата част, че е горчива.
Добавете скаридите в тигана и ги задушете на силен огън за 10 секунди.
Добавете меда и карамелизирайте добре от двете страни около 5 минути .
Добавете бялото вино и го оставете да се изпари. Подправете със сол и черен пипер и изключете котлона.
В този момент добавете лимоновия сок и настърганата кора, ако желаете, добавете нарязан магданоз и разбъркайте.
Вашите скариди на тиган са готови за сервиране горещи или охладени.
Декорирайте с хайвер, маслини и лимон или зелена салата.
Съвети:
Важно е да приготвите скаридите няколко минути, в противен случай те ще станат твърди и жилави. Също така не добавяйте лимоновия сок, докато готвите, в противен случай ракообразните ще бъдат горчиви.
Предястие от лимонови скариди с мед е много вкусно.