Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пастет»Зеленчуков пастет с гъби

Зеленчуков пастет с гъби

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Зеленчуков пастет с гъби
Снимка: Зори
1 / 15
21/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"И така всички филии от панерката изчезнаха за секунди, просто защото нямаше как да не хапнем всичкия зеленчуков пастет"

Необходими Продукти

  • печурки - 1 кг гъби
  • лук - 1 глава, кромид
  • зехтин - 1 к.ч. за готвене или растително олио
  • патладжани - 1 кг
  • люти чушки - 2 - 3 бр. или на вкус, според лютивината им
  • чесън - 4 скилидки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • оцет - 1 к.ч. ябълков, домашен
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този вкусен гъбен пастет гъбите се измиват и нарязват на филийки. Прехвърлят се заедно със зехтина или олиото в тиган, поръсват се с малко сол и се задушават до омекване.

Към тях се добавя нарязаната на ситно глава лук и след като и лукът се задуши и сместа остане на мазнина, котлонът се изключва и се добавят скълцаните скилидки чесън и нарязания на ситно (заедно с дръжките) магданоз.

Разбърква се и се оставя на страни, за да изстине.

Патладжанът се измива, подсушава и без да се бели, се изпича на котлон или скара.

Върти се периодично, за да се изпече равномерно. Прехвърля се в съд с капак, за да се задуши и изстине, след което се отцежда от отделилата се вода и се обелва. Скълцва се на едро и се прехвърля в купата на чопъра.

Към патладжана се добавят сместа с гъбите от тигана, сол и черен пипер на вкус, домашния ябълков оцет, скълцаните и почистени от семето люти чушлета.

Смилат се до хомогенна смес, като зеленчуковият пастет се опитва на вкус и при нужда се добавя допълнително сол, черен пипер и оцет.

Може зеленчуковият пастет с гъби да се консумира веднага или охладен или да се прехвърли в бурканчета и да се стерилизира за 20 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: