Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пастет»Вкусен зеленчуков пастет

Вкусен зеленчуков пастет

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Вкусен зеленчуков пастет
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
05/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Получи се чудесен и много вкусен зеленчуков пастет веган разядка, който си намажете на филийка и му се насладете."

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 кг
  • моркови - 300 г
  • лук - 300 г
  • домати - 500 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • чили - 1 ч.л.
  • чесън - 6 скилидки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • олио - 150 мл
  • оцет - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите този вкусен веган пастет, първо почистете и нарежете тиквичките на дребни кубчета.

Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги полейте със струйка олио, разбъркайте и ги сложете да се пекат в силно загрята фурна с вентилатор за 30 минути.

Нарежете лука на не много ситно и го задушете с малко олио и няколко лъжици вода за 10 на минути.

Докато лука се задушава, настържете морковите на едро ренде.

Щом лука омекне и остане на мазнина го прехвърлете в друг по-голям съд (тенджера) а морковите също задушете с малко олио и вода, докато омекнат.

Прехвърлете и морковите при лука, а на тяхно място сложете доматите, предварително настъргани да се редуцират наполовина.

Щом и доматите се сгъстят, ги прибавете в тенджерата при лука и морковите.

Добавете също и запечените тиквички и пасирарайте всичко.

Не е задължително да е на фино зеленчуково пюре, нека се усещат малки парченца зеленчуци.

Сложете тенджерата със зеленчуковото пюре на котлона и прибавете останалото олио, оцета, сол, захар, черен пипер и чили. Ако не харесвате лютиво пропуснете чилито или сложете по-малко.

Количеството на оцета добавете на части и опитвайте, защото има различни видове. А и вкуса на всеки е различен. Аз ползвах ябълков оцет.

Степента на котлона трябва да е средна.

Бъркайте непрекъснато в продължение на 15- 20 мунути, докато пастета се сгъсти и започне да прави пътечка.

Накрая прибавете към горещия пастет ситно нарязани скилидките чесън и магданоза, разбъркайте и оставете да се охлади.

Съхранявайте в затворен съд в хладилник до седмица, но не вярвам да остане толкова дълго.

Получи се чудесен и много вкусен зеленчуков пастет (веган разядка), който си намажете на филийка и му се насладете. Доближава се по вид и на вкус до лютеницата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: