Начин на приготвяне
За да приготвите този вкусен веган пастет, първо почистете и нарежете тиквичките на дребни кубчета.
Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги полейте със струйка олио, разбъркайте и ги сложете да се пекат в силно загрята фурна с вентилатор за 30 минути.
Нарежете лука на не много ситно и го задушете с малко олио и няколко лъжици вода за 10 на минути.
Докато лука се задушава, настържете морковите на едро ренде.
Щом лука омекне и остане на мазнина го прехвърлете в друг по-голям съд (тенджера) а морковите също задушете с малко олио и вода, докато омекнат.
Прехвърлете и морковите при лука, а на тяхно място сложете доматите, предварително настъргани да се редуцират наполовина.
Щом и доматите се сгъстят, ги прибавете в тенджерата при лука и морковите.
Добавете също и запечените тиквички и пасирарайте всичко.
Не е задължително да е на фино зеленчуково пюре, нека се усещат малки парченца зеленчуци.
Сложете тенджерата със зеленчуковото пюре на котлона и прибавете останалото олио, оцета, сол, захар, черен пипер и чили. Ако не харесвате лютиво пропуснете чилито или сложете по-малко.
Количеството на оцета добавете на части и опитвайте, защото има различни видове. А и вкуса на всеки е различен. Аз ползвах ябълков оцет.
Степента на котлона трябва да е средна.
Бъркайте непрекъснато в продължение на 15- 20 мунути, докато пастета се сгъсти и започне да прави пътечка.
Накрая прибавете към горещия пастет ситно нарязани скилидките чесън и магданоза, разбъркайте и оставете да се охлади.
Съхранявайте в затворен съд в хладилник до седмица, но не вярвам да остане толкова дълго.
Получи се чудесен и много вкусен зеленчуков пастет (веган разядка), който си намажете на филийка и му се насладете. Доближава се по вид и на вкус до лютеницата.
Добър апетит!