Начин на приготвяне
Папаята, която използвате за този плодов мус трябва да е добре узряла и мека.
Почистете и обелете по същия начин, както правите с обикновен пъпеш. Месестата част на плода, без кора и семки трябва да тежи 400 грама.
Нарежете на парченца и сложете на котлона с водата и кристалната захар. Тъй като папаята не е много сладък плод, може да подсладители и повече по ваш вкус. Аз лично харесвам този десерт с папая по-лек, затова слагам по-малко захар.
Бъркайте при слаб/умерен огън (90 градуса) за 7 минути, след това пасирайте на гладко пюре и оставете температурата да спадне до 70 градуса.
Хидратирайте желатина в студена вода и го сложете в плодовото пюре като разбъркате добре.
Готовата плодова част от муса оставете да изстине и приберете в хладилник.
Идва ред на сметаната, която предварително е добре да охладите, така резултата при разбиването и е по-добър.
Сипете я в купа, сложете една супена лъжица с връх пудра захар и разбийте до сгъстяване.
Приберете и нея в хладилника, докато стяга плодовото пюре. Нужно е да стане със същата консистенция като сметаната, а не да се втвърдява напълно на желе.
Последният етап е просто да смесите пюрето от папая (заделете от него 4 с.л.) и сметаната с плавни движения, за да остане сместа пухкава.
Получава се страхотен мус с лек и нежен вкус и бледооражев цвят.
Разсипете в малки стъклени чаши - 4 на брой или зависи от размера, с който разполагате.
Приберете плодовия мус в хладилник да стегне за 4 часа, като на половината на това време сложите върху кремчетата по лъжица от заделеното пюре от папая.
Поднесете муса от папая добре охладен и украсен със дъхави свежи листа от мента.
Изключително нежен и вкусен летен десерт!